Konserten "Kobzar – Ukrainas episka sångtradition" avslutade European Festival: Ukrainian Spring 2025
Den 10 maj, mitt bland historiska föremål i utställningen Korsvägar: Sverige – Ukraina genom 1000 år på Armémuseum i Stockholm, tog den ukrainske kobzaren Taras Kompanichenko med publiken på en musikalisk resa genom Ukrainas episka tradition från medeltiden till idag.
Foto: Mikael Karlin
Kompanichenko, som i över tre decennier har fördjupat sig i Ukrainas musikaliska arv, inledde med den medeltida monodin Khrystos rozhdayetsya (Jesus är född) och framförde bland annat en sång av hetman Ivan Mazepa, skriven till minnet av hans mor. Repertoaren omfattade också egna sånger tillägnade Ukrainas samtida kamp för frihet och självständighet.
Konserten inleddes av Johanna Fries Markiewicz, internationell samordnare vid Riksarkivet, som presenterade den historiska utställningen. Natalya Pasichnyk, direktör för Ukrainska institutet i Sverige, berättade om kobzartraditionen som ett unikt ukrainskt kulturarv – där kobzaren, likt de antika grekiska rapsoderna, förde vidare kollektive minne genom sång och berättande.
Foto: Mikael Karlin
Foto: Mikael Karlin
Kobzaren var folkets sångare och musiker, en vandrare och väktare av historiska minnen, vars sånger formade ett kollektivt medvetande. Kompanichenko visade hur denna tradition lever vidare – inte bara som arv, utan som ett levande uttryck för vår tid.
Under konserten rörde han sig genom utställningen och framförde sånger från respektive epok intill de historiska föremålen. Detta skapade en stark rumslig och känslomässig närvaro, där musik och historia smälte samman till en fördjupad upplevelse av Ukrainas väg genom tiden.
Båda konserterna samlade en engagerad och lyhörd publik och möttes av stort gensvar. Så avslutades European Festival: Ukrainian Spring 2025 – med en röst som lät det förflutna tala i nuet.
Foto: Mikael Karlin